Komore sa kontrolisanom atmosferom – ULO

Koncept ULO komora se zasniva na održavanju kontrolisane atmosfere u komorama. Skraćenica ULO potiče od “Ultra Low Oxygen”, što u prevodu znači ekstremno nizak nivo kiseonika. Kontrolisana atmosfera omogućava produženo čuvanje voća i povrća. Kako bi se to postiglo, podrazumeva se kvalitetno izvođenje samih komora u smislu gasne nepropusnosti, hermetičnosti i korišćenja namenski dizajniranih elemenata (ULO hladioničkih vrata, prozora za nadzor i servis, uvodnika za cev i kablove...).

Sistem je koncipiran tako da kontroliše:

O2

Snižavanje sadržaja kiseonika usporava disanje voća i omogućava duži period čuvanja. Međutim, prenizak sadržaj kiseonika dovodi do “gušenja” ploda, pa je zbog toga potrebno obezbediti adekvatno provetravanje da bi se osiguralo da nivo kiseonika u hladnjači ne padne suviše nisko.

CO2

Tokom disanja, voće i povrće pretvaraju kiseonik u ugljen-dioksid. Ako je nivo CO2 previsok, može oštetiti plodove, pa je zbog toga neophodno da se eliminiše.

N2

Za dostizanje faze usporenog disanja voća, ponekad je potrebno i više od tri nedelje, a za to vreme voće diše normalno, pri čemu se troši velika količina energije. Zato je preporučljivo da se kiseonik u hladnjači smanjuje na brži i kontrolisan način – ubrizgavanjem azota (N2).

Kako je kvalitet same opreme presudan za kontrolu atmosfere, odlučili smo se za opremu lidera u ovoj oblasti, kompaniju Isolcell. Isolcell je pionir u ovoj oblasti i proizvođač najkvalitetnije opreme preko 60 godina.

DCA – “Dynamic Control Atmosphere” predstavlja sistem patentiran od strane kompanije Isolcell i zasniva se na čuvanju voća u režimu ispod 1% O2, što ga razlikuje od ULO načina čuvanja voća. Na ovaj način se produžava period čuvanja voća u kontrolisanoj atmosferi čak i do 12 meseci, dok se sprečavaju neželjene bolesti na samom plodu tokom perioda čuvanja. Ono što izdvaja samu DCA tehnologiju kod Isolcella jeste da nema ugrožavanja rada usled ljudskog faktora, jer se ceo sistem prati software-om nakon zatvaranja komore na početku sezone i uspostavljanja režima.

Eko Elektrofrigo ima značajne reference u projektovanju i izvođenju ULO hladnjača, a naše dragoceno iskustvo koristimo za razradu narednih projekata. Budite deo poslovnog sveta budućnosti – postanite naš poslovni partner, jer mi smo spremni da odgovorimo na sve Vaše zahteve u pogledu kvaliteta.